verslag RAMS gebruikersdag 2018 Gepubliceerd op: 09 januari 2019

22 November 2018 organiseerde Rijkswaterstaat in samenwerking met InfraQuest de PRA/RAMS gebruikersmiddag. De PRA (Prestatiegestuurde Risico Analyse) is binnen Rijkswaterstaat dé tool om de prestatie van een kunstwerk of netwerk te bepalen ofwel om te laten zien hoe goed een kunstwerk of netwerk functioneert. Hiermee vormt de PRA de basis voor prestatiesturing.

Het opstellen van de PRA, het up-to-date houden en het gebruik blijken in de praktijk soms lastig. Het doel van de dag was om gebruikerservaringen op te halen en zo inzicht te krijgen in waar Rijkswaterstaat zich het best op kan richten.

Op de gebruikersmiddag kwamen hiervoor 90 specialisten en gebruikers vanuit de gehele instandhoudingsketen (inclusief opdrachtnemers) samen en zijn we met elkaar in gesprek gegaan over wat er nodig is om de PRA effectiever in te kunnen zetten. Leuk hierbij was de aanwezigheid van een aantal collega’s van ProRail, die aangaven dat ze bij de implementatie van PRA/RAMS met zeer vergelijkbare issues te maken hebben.

Voor Systems Engineers zitten er aanknopingspunten in deze workshops:

  • Prestatiesturing vorm geven door een goede RAMS-uitvraag en uitvoering: een risicoanalyse kan ook worden ingezet als communicatiemiddel om elkaar beter te begrijpen (waarom zit waar welk risico?).  RAMS is een hulpmiddel binnen assetmanagement en Systems Engineering om te kunnen bepalen of het systeem voldoet aan de eisen, door Ron Beem (RWS) en Peter Bakker (Delta Pi)

  • ‘RAMS: last of lust?’: Arno Willems (Iv-infra) en Patrick Webbers (VolkerInfra) leiden de workshop over de lasten en lusten van de inzet van RAMS bij aanbestedingen. Beiden zijn in het verleden werkzaam geweest bij RWS en kunnen zich derhalve zowel in de rol van opdrachtgever als opdrachtnemer verplaatsen.

Het verslag van de dag en de workshops is ook in te zien op de website van Infraquest.