Eerste Dutch System Architecting Conference, 14 juni 2018 Den Bosch Gepubliceerd op: 25 juni 2018

Tijdens deze dagvullende conferentie verzorgden vooraanstaande sprekers uit zowel de bouw, infra en high-tech presentaties over System Architecting en System Engineering. Ger Schoeber (INOCSE) nam de rol op zich van prikkelende dagvoorzitter.

De insteek was om maximaal de cross-over en kruisbestuiving uit te nutten op gebied van architecting en engineering voor de betreffende markten. Deelnemers waren vooral SE- en SA-specialisten. Of zoals een bezoekers liefkozend beschreef: “een zaal vol met proces- en model fetisjisten”.

Daan van Werven en Paulien Roovers, adviseurs systems engineering bij Rijkswaterstaat, waren aanwezig. Zij delen hun belangrijkste inzichten graag met je.

#1 Een gemeenschappelijke taal spreken is een key succesfactor in projecten. Vijf handvatten hoe dan.

Bij complexe multidisciplinaire projecten is het belangrijk één gemeenschappelijke taal te spreken. Dat weten we natuurlijk allemaal. Een greep uit de handvatten die de sprekers deelden om dit ook daadwerkelijk te doen:

  • Benoem het belang en maak hier afspraken over. Roep bijvoorbeeld een gezamenlijk woordenboek in het leven.

  • Spreek begrijpelijke taal voor “non-users” en geef ze hun eigen interface (Jan de Liefde, The Collective)

  • De SE-er kan bij uitstek de rol pakken van vertaler, die meerdere talen spreekt van de verschillende disciplines, van vakdisciplines, management en omgeving (stakeholders). (Hendrik Balslev, Systems Engineering A/S)

  • Architectuurmodellen en modelbased SE kan helpen complexe systemen in verschillende views in beeld te brengen. Erg van belang omdat essentiële ontwerpkeuzen met de hoogste kostenconsequenties in de basis van het systeem zitten.

  • Bij complexe systemen is het onmogelijk om een persoon alles te kunnen laten overzien. Veel engineering disciplines werken met elkaar samen om tot een succesvol systeem te komen. Alleen het voorkomen van werken in silo’s (separaat ipv multidiciplinair werken) is in de praktijk extreem lastig. Hier kan die obsessie met de klant en data centric denken enorm bij helpen. Het credo van het team moet zijn: “the user is right”. (Adriaan van den Brand, Solution Architect bij Philips)

#2 Gedoe met eisen valt te beperken

Eisen, hoe goed je ze ook beschrijft, veranderen nou eenmaal over tijd. En de perfecte specificaties zijn helaas geen enkele garantie voor juiste interpretatie. Bart van Luling (2ndsense) en Rogier Doffegnies (Airport Creators) benadrukken het belang van eisen interpretatiesessies. Andere sprekers noemen stakeholder workshops veelvuldig.

#3 Help! Documenten en informatieoverload

Een rode draad tijdens de conferentie was explicieter werken. Door explicieter werken en betere informatieuitwisseling produceren we echter steeds meer documenten voor, tijdens en na een ontwerpproces. Met het sterk in opkomst zijnde modelbased SE en architectuurmodellen kan je makkelijker informatie bijhouden in de lifecycle. Dat zijn we nog niet echt gewend in projecten,  we werken veelal nog in presentaties en documenten. Wat al een goede stap zou zijn is het benoemen van de ‘level of information’, bepleitte key-note spreker Henkdrik Balsev. In een ontwerpproject geef je aan op welk detailniveau de informatie is, bijvoorbeeld conceptontwerp (level 2) of detailontwerp (level 6). Op moment X in tijd heb je te maken met zowel meer conceptuele als meer gedetailleerde informatie, afhankelijk van het subsysteem of object. 

# 4 Het ontwikkelproces treffend visueel gemaakt

ontwikkelproces

Het weerbarstige ontwerpproces laat zich maar moeilijk vatten in lineaire schema’s. Hierboven het ontwikkelproces volgens het Systems Engineering Concept van de Deen Balslev: In een spiraalvormig proces doorloop je de essentiële onderdelen. Heb je veel ervaring dan lukt dit in drie iteratieslagen, bij meer ervaring kun je meestal met drie rondes toe.

Presentaties van de sprekers online bekijken

Benieuwd naar andere inzichten uit de Dutch System Architecting Conference 2018? Bekijk het programma en de presentatieslides van de sprekers. Deze zijn nu beschikbaar via https://sysarch.nl/programme/.