SE-cursus bij Witteveen+Bos Gepubliceerd op: 07 december 2016

De cursus Procesbeschrijving Systems Engineering (SE) is ontwikkeld bij Rijkswaterstaat (RWS) en beschrijft hoe RWS omgaat met SE in haar projecten. Om ketenpartners daarin mee te nemen, wordt deze cursus geregeld aangeboden aan ingenieursbureaus, die vervolgens de cursus in eigen organisaties kunnen aanbieden en collega’s zo mee te nemen in de werkwijze van RWS in relatie tot SE.

Op maandag 21 november 2016 vond dag 3, en daarmee de afsluitende dag, plaats van de stappenplan cursus SE bij Witteveen+Bos (W+B). Zo’n 16 enthousiaste deelnemers namen vanuit W+B deel aan deze 3-daagse cursus. De cursus stond wederom (inmiddels editie 15!) onder leiding van Eric Holtrop en Ernst Molier, die beide werkzaam zijn bij W+B en ruime ervaring hebben opgedaan op het domein van SE. Op elke dag wordt iemand van RWS uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de cursus en op 21 november was dat ondergetekende.

De cursus begon in de middag en werd afgewisseld met theorie, praktijkvoorbeelden en oefeningen en was zeer interactief. Een aantal vragen die gesteld werden:

  • Waar moeten aspecteisen aan worden gekoppeld?
  • Hoe weet je dat je alle varianten in beeld hebt?
  • Hoe ziet een KAd-traject eruit en waarvoor dient het?
  • Hoe toets je een integraal contract?
  • Hoe wordt de integraliteit bewaakt als een contract is opgeknipt?

Na een voedzame maaltijd werd de cursus vervolgd met een uitgebreide oefening waarin cases van de deelnemers centraal stonden. Daarna volgde een terugkoppeling van de oefeningen werd daarna een evaluatieformulier verspreid, waarin ondergetekende het idee had dat deelnemers rond de klok van half 9 erg voldaan en tevreden naar huis terugkeerden.

Een mooi voorbeeld van samenwerking op het gebied van SE met de ketenpartners!

Interesse gewekt? Kijk eens op www.leidraadse.nl/opleidingen

Werk je bij een ingenieursbureau, aangesloten bij NL ingenieurs, vraag dan bij het Expertisenetwerk Systems Engineering (http://www.nlingenieurs.nl/expertnetwerken/) of deze cursus ook bij jullie te volgen is.

Rob Loohuizen