Dealen met weerstand tegen toepassing SE-methodiek Gepubliceerd op: 02 november 2015

Woensdag 28 september 2015 vond er een kennissessie van Jong INCOSE plaats bij Rijkswaterstaat, op Westraven in Utrecht.

Een groep van 15 jonge, enthousiaste SE’ers kwam bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen op het domein van SE. Centraal op deze avond stond het omgaan met weerstand die wij, als jonge SE’ers, ervaren om SE binnen onze eigen organisatie verder handen en voeten te geven.

Na een aantal inleidende vragen en een heus filmpje over veranderingen in de breedste zin van het woord, werden wij verzocht stemmen uit te brengen op argumenten. Dit zijn argumenten die wij als jonge SE’ers op ons af horen komen om SE vooral niet toe te passen. Enkele voorbeelden daarvan:

 

‘O SE, daar hebben we een mannetje voor ingehuurd’

‘Ik heb vertrouwen in de opdrachtnemer, dus verificatie is niet nodig’

‘SE, boekhouden van eisen voor gevorderden’

‘SE, dat is iets voor het technisch management’

 

Daarna ging de groep uiteen in 3 groepen van 5, waarin maatregelen werden geformuleerd op de argumenten die de meeste stemmen hadden gekregen. Na een strakke tijdsplanning presenteerde iedere groep zijn aanpak en het winnende team ontving een mooie SE-gerelateerde prijs. Tot slot werd, onder het genot van een hapje en een drankje, de leerzame avond afgesloten!