Dynamisch en verrassend congres Leidraad SE versie 3 Gepubliceerd op: 26 november 2013

‘Samenhang’ was het kernwoord van het congres Leidraad 3.0. Het woord kwam terug in de titel van de Leidraad, maar was vooral te ervaren tijdens het congres zelf. Een sfeerimpressie van 19 november 2013. Een dynamische, energieke en verrassende middag.

   

Dagvoorzitter Jeroen Busscher bevraagt betrokkenen naar het ontstaan van de Leidraad. Hun verhaal maakt duidelijk dat bij het schrijven rekening is gehouden met de issues die leven in de markt, en dat honderden mensen een bijdrage leverden als reviewer, schrijver, expert of werkgroeplid. Daarbij hadden alle zes de partijen – Bouwend Nederland, NLingenieurs, de Vereniging van Waterbouwers, Uneto-VNI , Rijkswaterstaat en ProRail – een gelijke stem in het product. Wat niet wegneemt dat er soms ook flinke discussies plaatsvonden, zeker tijdens de reviewronde. Zoals professor en reviewer Marcel Hertogh schetst: ‘Ik was getuige van een bijeenkomst waar het behoorlijk hoog opliep.’ Projectleider Miranda van Ark vertelt: ‘Binnen de zes partijen is de inhoud echter met veel dialoog, naar elkaar luisteren en op elkaar afstemmen tot stand gekomen.’

  

Na een lezing van professor Aukje Nauta is het tijd voor een break. Tijdens de praatpalensessie gaan bezoekers in gesprek met mensen die bijdroegen aan de Leidraad. Dit levert geanimeerde gesprekken op. 

Vertegenwoordigers van de zes partijen leggen uit waarom en hoe zij de Leidraad gaan gebruiken. Sommigen zijn live aanwezig, anderen zijn op filmscherm aanwezig, zoals Cees Brandsen. Daarbij doen ze stevige uitspraken. Zo meldt Ed Nijpels: ‘De opdrachtgever oude stijl gaat naar het kerkhof.’ Titia Siertsema: ‘Er zit zo veel kennis bij de markt. Die moet je inzetten voor een beter eindproduct.’

  

Omdat zoveel mensen een bijdrage leverden, verdienen velen een eerste exemplaar. Alle aanwezigen krijgen een eerste exemplaar om uit te pakken en vervolgens uit te reiken aan iemand aan wie ze dit graag overhandigen.

  

Na het ‘formele’ gedeelte was het tijd voor uitwisseling en netwerken door de bijna 300 bezoekers. Ook hier sprankelde de dialoog. Het duurde dan ook lang voordat de laatste bezoekers vertrokken.